Διακήρυξη της καμπάνιας «Νεολαία ενάντια στον Καπιταλισμό» για τους φοιτητές

Εμείς η νεολαία της εποχής των βάρβαρων Μνημονίων, της υποβαθμισμένης Παιδείας και του βέβαιου μέλλοντος της ανεργίας ή της υπερεκμετάλλευσης, δεν μένουμε «με σταυρωμένα χέρια» μπροστά στη διαρκή απόπειρα καταστροφής της ζωής μας.

Κατανοούμε ότι η «ρίζα του κακού» δεν είναι απλά η απουσία ηθικής από τους κυβερνώντες ή η απληστία ορισμένων εκμεταλλευτών, αλλά το ίδιο το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και η εξουσία που το υπηρετεί. Το καπιταλιστικό σύστημα πρέπει να ανατραπεί με μαζικό, συνειδητό αγώνα.

Γι’ αυτό το λόγο, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συνδέσει τα αιτήματα που αφορούν το πανεπιστήμιο και την εκπαίδευση, με αιτήματα που δίνουν λύση στη μάστιγα της ανεργίας και της φτώχειας. Χρειαζόμαστε: 

• Άμεσο διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για την Παιδεία. Καμία ιδιωτική χρηματοδότηση. Κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών κάθε ιδρύματος.
• Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κατάργηση κάθε ιδιωτικής εκπαίδευσης, που διαχωρίζει τους νέους σε πλούσιους και φτωχούς. Δωρεάν σίτιση-στέγαση- μεταφορές για όλους τους φοιτητές Ανέγερση νέων εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες, με κρατική χρηματοδότηση.
• Ελεύθερα και δωρεάν μεταπτυχιακά.
• Ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.
• Ενιαίος κρατικός φορέας σχεδιασμού της Παιδείας κάτω από φοιτητικό και εργατικό έλεγχο.
• Ένα πτυχίο - μία θέση εργασίας. Εξασφαλισμένη θέση εργασίας με πλήρη δικαιώματα και ανθρώπινες αμοιβές για όλους τους απόφοιτους σχολείων και σχολών. Κινητή κλίμακα ωρών εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας για να βρουν όλοι δουλειά. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 58 έτη για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες και τα «Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».
 
Αυτές οι ζωτικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς την ανατροπή του καπιταλισμού. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο σκοπός απαιτείται η συνειδητή και οργανωμένη πάλη των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζόμενων και ανέργων για μία λύση εξουσίας για την εργαζόμενη πλειοψηφία. Χρειάζεται οργανωμένος αγώνας με στόχο να εθνικοποιηθούν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες και να λειτουργήσουν υπό τον έλεγχο και την διαχείρηση των εργαζομένων, ώστε να σχεδιαστεί δημοκρατικά η οικονομία με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών!


Αν συμφωνείς με αυτές τις ιδέες, πάλεψε να γίνουν πραγματικότητα!

Δήλωσε συμμετοχή στην καμπάνια «Νεολαία ενάντια στον Καπιταλισμό»!