Η άρχουσα τάξη σε αδιέξοδο - ιστορική ευκαιρία για τους εργαζομένους και την νεολαία!

Η μισητή συγκυβέρνηση Σαμαρά δεν μπόρεσε να πετύχει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Το γεγονός αυτό αποτελεί συνέπεια της αυξημένης δυσαρέσκειας από την πλειοψηφία της κοινωνίας για την σκληρή πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε και της συσσωρευμένης φθοράς που είχε υποστεί από τους διαδοχικούς μαχητικούς αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Η πτώση της κυβέρνησης αποτέλεσε ηχηρή έκφραση του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου του ελληνικού καπιταλισμού, που με τη σειρά του δεν είναι παρά η προχωρημένη έκφραση του γενικευμένου αδιεξόδου στο οποίο εισέρχεται ο καπιταλισμός παγκόσμια. 

Οι δανειστές και οι "εταίροι" της ελληνικής άρχουσας τάξης δεν μπορούν να γίνουν επιεικείς στις απαιτήσεις τους βλέποντας την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία να κινείται απειλητικά προς την άβυσσο, η ίδια η ελληνική άρχουσα τάξη αδυνατεί να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση από την διαρκή επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στο βιοτικό επίπεδο της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μέσα σε συνθήκες κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και την ίδια στιγμή, βλέπει όλα τις τα κόμματα και τις πολιτικές ηγεσίες να βυθίζονται διαδοχικά στην ανυποληψία και να γίνονται στόχος της οργής των εργαζομένων και των νέων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ανοίγεται αντικειμενικά ένα μεγάλο πεδίο στον αγώνα της νεολαίας και των εργαζομένων για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και την ανατροπή του καπιταλισμού. Στο άμεσα επόμενο διάστημα, μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει όμως να είναι μια κυβέρνηση επαναστατική, που θα υιοθετήσει ένα πρόγραμμα ανατροπής του καπιταλισμού και μετάβασης στον σοσιαλισμό και θα κινητοποιήσει τις μάζες των ριζοσπαστικοποιημένων εργαζομένων και νέων για την εφαρμογή του. Σε διαφορετική περίπτωση, προσπαθώντας να διαχειριστεί "φιλολαϊκά" την κρίση του καπιταλισμού, η μοίρα της θα είναι να γίνει φορέας της κρίσης αυτής και να μείνει στην ιστορία ως μια βραχύβια αριστερή "παρένθεση"!

Παραθέτουμε κλείνοντας, το κύριο μέρος της απόλυτα επίκαιρης διακήρυξης της Καμπάνιας μας για τους φοιτητές:

"Χρειαζόμαστε:
• Άμεσο διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για την Παιδεία. Καμία ιδιωτική χρηματοδότηση. Κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών κάθε ιδρύματος.
• Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κατάργηση κάθε ιδιωτικής εκπαίδευσης, που διαχωρίζει τους νέους σε πλούσιους και φτωχούς. Δωρεάν σίτιση-στέγαση- μεταφορές για όλους τους φοιτητές Ανέγερση νέων εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες, με κρατική χρηματοδότηση.
• Ελεύθερα και δωρεάν μεταπτυχιακά.
• Ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.
• Ενιαίος κρατικός φορέας σχεδιασμού της Παιδείας κάτω από φοιτητικό και εργατικό έλεγχο.
• Ένα πτυχίο - μία θέση εργασίας. Εξασφαλισμένη θέση εργασίας με πλήρη δικαιώματα και ανθρώπινες αμοιβές για όλους τους απόφοιτους σχολείων και σχολών. Κινητή κλίμακα ωρών εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας για να βρουν όλοι δουλειά. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 58 έτη για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες και τα «Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».
 
Αυτές οι ζωτικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς την ανατροπή του καπιταλισμού. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο σκοπός απαιτείται η συνειδητή και οργανωμένη πάλη των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζόμενων και ανέργων για μία λύση εξουσίας για την εργαζόμενη πλειοψηφία. Χρειάζεται οργανωμένος αγώνας με στόχο να εθνικοποιηθούν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες και να λειτουργήσουν υπό τον έλεγχο και την διαχείρηση των εργαζομένων, ώστε να σχεδιαστεί δημοκρατικά η οικονομία με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών!"