Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού απειλεί την ανθρωπότητα – μονόδρομος ο αγώνας για την ανατροπή του!

Δημοσιεύουμε το άρθρο - editorial του νέου τεύχους του Revolt, για τις διεθνείς και τις ελληνικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις:

Η ιστορική κρίση του καπιταλισμού συνεχίζει να εκφράζεται παγκόσμια με μια γενικευμένη τάση για οικονομική ύφεση ή επιβράδυνση, νέα συμπτώματα έντασης στις διεθνείς σχέσεις, απότομες αλλαγές στην κοινωνική συνείδηση και την πολιτική κατάσταση, αλλά και φαινόμενα ωμής βαρβαρότητας.

Τα αδιέξοδο στην παγκόσμια οικονομία επιτείνεται δημιουργώντας τους όρους για μια παρατεταμένη περίοδο «λιμνάσματος» των παραγωγικών δυνάμεων. Πάνω στο έδαφος των πρώτων σταδίων αυτού του «λιμνάσματος», ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες, αλλά και τις μικρότερες, περιφερειακές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις γίνεται οξύτερος και βιαιότερος.

Ταυτόχρονα, η τρομοκρατική επίθεση του ISIS στο Παρίσι, τα μαζικά κύματα και οι συνεχείς θάνατοι προσφύγων στο Αιγαίο, η εδραίωση ενός μεσαιωνικού φονταμενταλιστικού καθεστώτος σε τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, οι διαρκείς ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή και οι ανησυχητικές επιστημονικές εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή, είναι γεγονότα που αναδεικνύουν τη δυνατότητα δημιουργίας γενικευμένων συνθηκών βαρβαρότητας στον σύγχρονο κόσμο, που μόνο ο συνειδητός, διεθνιστικός αγώνας των εργαζόμενων και της νεολαίας για την ανατροπή του καπιταλισμού και τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μπορεί να ματαιώσει.

Μέσα σε αυτές τις διεθνείς συνθήκες, ο ελληνικός «αδύναμος κρίκος» του ευρωπαϊκού καπιταλισμού συνεχίζει να διατηρείται στην Ευρωζώνη με τη «μηχανική υποστήριξη» των δανείων του δυτικού ιμπεριαλισμού. Η νέα κυβέρνηση έχει κιόλας περιέλθει σε κρίση και έχει ήδη δει την κοινοβουλευτική της στήριξη να συρρικνώνεται. Αυτή η Βουλή φαίνεται ότι θα δώσει παραπάνω από μια μνημονιακές κυβερνήσεις συνεργασίας, σε μια προσπάθεια μέσα από ένα διαρκές ανακάτεμα της κυβερνητικής «τράπουλας» να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την εκρηκτική οργή που θα αναπτύσσεται στις εργατικές και φτωχές λαϊκές μάζες.

Η απογοήτευση και ο σκεπτικισμός που απλώθηκε ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη νεολαία μετά την προδοσία της κλίκας του Τσίπρα, συνεχίζουν να κυριαρχούν, αλλά βλέπουμε να κινητοποιούνται μαχητικά, τμήματα των υπό προλεταριοποίηση μικροαστικών μαζών όπως οι αγρότες, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί. Περισσότερο από ποτέ, το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο είναι ζωτική αναγκαιότητα για την αναζωογόνηση του κινήματος. Όλες οι μαζικές εργατικές και νεολαιίστικες οργανώσεις που δηλώνουν ότι θέλουν να παλέψουν, πρέπει να ενωθούν με το «νήμα» της κοινής δράσης, διατηρώντας φυσικά στο ακέραιο τις προγραμματικές και πολιτικές τους αντιλήψεις και το δικαίωμα της ελεύθερης δημόσιας κριτικής η μία στην άλλη.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσο θα διαρκέσει η σημερινή φάση υποχώρησης του κινήματος. Αναπόφευκτα όμως, τα ίδια τα απανωτά σοκ από την εφαρμογή των νόμων του νέου Μνημονίου, από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για ολοένα και περισσότερα μέτρα και από τις μεγάλες πολιτικές – κυβερνητικές κρίσεις που θα προκαλέσουν, θα δώσουν αργά ή γρήγορα την ώθηση για μαζικές κινητοποιήσεις. Τόσο τα εκατομμύρια των απογοητευμένων εργαζόμενων και νέων που απείχαν στις εκλογές του Σεπτέμβρη, όσο και αυτοί ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ απλά και μόνο για να μην επιστρέψει το διεφθαρμένο παραδοσιακό κόμμα της άρχουσας τάξης στην εξουσία, δεν έχουν πάψει να βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα. Ξεκινώντας από τα πιο πρωτοπόρα και νεανικά της τμήματα, μέσα από την εμπειρία των μεγάλων γεγονότων, η εργατική τάξη θα κινητοποιηθεί μαζικά και θα φτάσει ξανά σε ριζοσπαστικά συμπεράσματα.

Μπροστά σε αυτήν την προοπτική οι νέοι – φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και άνεργοι – οφείλουμε να προετοιμαστούμε διασφαλίζοντας ότι οι επερχόμενες ταξικές και πολιτικές μάχες θα είναι νικηφόρες. Ο μόνος δρόμος για μια πραγματική διέξοδο από τον εφιάλτη της κρίσης, της φτώχειας, της ανεργίας και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι η στήριξη στις επαναστατικές ιδέες του μαρξισμού, και ο αγώνας για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών, για μια κοινωνικοποιημένη, δημοκρατικά σχεδιασμένη οικονομία που θα βρίσκεται στα χέρια των εργαζόμενων και των νέων και θα λειτουργεί με κριτήριο τις ανάγκες τους!
Παλέψτε οργανωμένα - Συμμετάσχετε στη Νεολαία ενάντια στον Καπιταλισμό!