Leonardo Da Vinci: καλλιτέχνης, στοχαστής και επαναστάτης. Μέρος Ι

«Τα εμπόδια δεν μπορούν να με συντρίψουν. Κάθε εμπόδιο δίνει αποφασιστικότητα. Αυτός που είναι σταθερός σε ένα αστέρι δεν αλλάζει γνώμη»(Leonardo da Vinci, 1452-1519)

 Η Αναγέννηση

Υπάρχουν περίοδοι στην ανθρώπινη ιστορία που αντιπροσωπεύουν θεμελιώδη σημεία καμπής. Τέτοιες περίοδοι χαρακτηρίζονται από μεγάλους κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς μετασχηματισμούς. Οι ιδέες, οι συνήθειες και οι παραδόσεις που έχουν γίνει αποδεκτές, για αιώνες ή και χιλιετίες, αιφνιδιάζονται. Η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση ζύμωσης που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Ο καθιερωμένος τρόπος ζωής έχει φτάσει στα όρια του. Αν και οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, ο καθένας αισθάνεται ότι πλησιάζει μια σημαντική αλλαγή. Μια τέτοια περίοδος κοινωνικής αναταραχής αναγκαστικά αντανακλάται σε βαθιές αλλαγές στη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την τέχνη.

Ο δέκατος έκτος αιώνας είδε το αποκορύφωμα της επέκτασης της εξουσίας της μπουρζουαζίας σε μία από τις πιο αξιοσημείωτες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Γνωστή στη Γερμανία ως Μεταρρύθμιση, στην Ιταλία ως Rinascimento και στη Γαλλία ως Αναγέννηση, προκάλεσε μια εξαιρετική ανθοφορία του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης. Ποτέ πριν ή από τότε ο κόσμος δεν έχει δει μια τέτοια συλλογή από ήρωες και μεγαλοφυίες. Μέχρι σήμερα, οι καλλιτεχνικές παραγωγές αυτής της μοναδικής περιόδου στην ιστορία παραμένουν ασύγκριτες. Καθορίστηκε ένα πρότυπο με το οποίο μετριούνται τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα όλων των μετέπειτα εποχών.

Ο Engels περιγράφει την Αναγέννηση:

«Ήταν η μεγαλύτερη προοδευτική επανάσταση, που είχε γνωρίσει ο κόσμος, μια εποχή που χρειαζόταν γίγαντες και που γέννησε γίγαντες, γίγαντες σε δύναμη σκέψης, πάθους και χαρακτήρα, σε καθολικότητα και πολυμάθεια. Οι άντρες που θεμελίωσαν τη νεώτερη αστική κυριαρχία είχαν τα πάντα, εκτός από την αστική στενοκεφαλιά. Αντίθετα, το ριψοκίνδυνο πνεύμα της εποχής, τους ενέπνεε όλους, λίγο-πολύ. Δύσκολα θα έβρισκε κανείς έναν σπουδαίο άντρα εκείνης της εποχής που να μην είχε κάνει μεγάλα ταξίδια, να μη μιλούσε τέσσερις με πέντε γλώσσες, και που να μη διακρινόταν σε πολλές περιοχές. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν ήταν μονάχα μεγάλος ζωγράφος. Ήταν και έξοχος μαθηματικός, και μηχανικός και οι πιό ποικίλοι κλάδοι της φυσικής, του οφείλουν σπουδαίες ανακαλύψεις. Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ ήταν ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και αρχιτέκτονας, και επιπλέον εφεύρε ένα σύστημα οχύρωσης, που περιλαβαίνει πολλές ιδέες τις οποίες χρησιμοποίησε πολύ αργότερα ο Μονταλαμπέρ και η νεώτερη οχυρωματική τέχνη στη Γερμανία. Ο Μακιαβέλλι ήταν πολιτικός, ιστορικός, ποιητής, και ταυτόχρονα ο πρώτος αξιομνημόνευτος στρατιωτικός συγγραφέας των νεώτερων χρόνων. Ο Λούθηρος δεν καθάρισε μονάχα την εκκλησία, αλλά και τη γερμανική γλώσσα, από την κόπρο του Αυγεία. Ο ίδιος δημιούργησε τη νεώτερη γερμανική πρόζα και σύνθεσε τους στίχους και τη μουσική του θριαμβικού εκείνου ύμνου που έγινε η Μασσαλιώτιδα του 16ου αιώνα» (Ενγκελς, Η Διαλεκτική της Φύσης).

Οι ρίζες αυτής της εξαιρετικής περιόδου βρίσκονται στο τελευταίο μισό του δέκατου πέμπτου αιώνα, όταν η μακρά παρακμή της φεουδαρχίας στη Δυτική Ευρώπη οδήγησε σε μεγάλες απόλυτες μοναρχίες που προέβλεπαν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά έθνη. Στηριζόμενοι στα φρούρια των πόλεων, οι απόλυτες μοναρχίες κατάφεραν να σπάσουν τη δύναμη της παλιάς φεουδαρχικής αριστοκρατίας. Η αστική τάξη χρησιμοποίησε τη δύναμή της για να εξαναγκάσει τις παραχωρήσεις από την κεντρική εξουσία με τη μορφή καταστατικών και βασιλικών προνομίων. Εδώ, σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ήδη την ώθηση και την ανυψωτική δύναμη της αστικής τάξης, η οποία τελικά οδήγησε στην ανατροπή των μοναρχιών στην Αγγλία και τη Γαλλία.

Τέχνη και άνοδος της μπουρζουαζίας

Η νέα μπουρζουαζία βιαζόταν να απορρίψει τα βρώμικα κουρέλια της φεουδαρχίας. Αγκάλιασε με ανυπομονησία νέες ιδέες, νέες φιλοσοφίες, νέες επιστήμες και νέες μορφές τέχνης. Σήμερα, η σχέση ανάμεσα στην άνοδο της μπουρζουαζίας και τον αγώνα κατά της κυρίαρχης ιδεολογίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι σαφής σε όλους. Ο αγώνας μεταξύ των εχθρικών τάξεων αντικατοπτρίστηκε στον αγώνα μεταξύ των αντίπαλων θρησκειών, που βρήκε την έκφρασή του σε αυτό που ονομάζουμε Μεταρρύθμιση, την ολλανδική και αγγλική επανάσταση και τους θρησκευτικούς πολέμους που γίνονταν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Αλλά πολύ πριν από αυτό, η μπουρζουαζία και οι μάζες

Με την παρακμή της φεουδαρχίας και την άνοδο της αστικής τάξης αρχίζουν να εμφανίζονται νέες καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές μορφές. Προέρχονται από τις πλούσιες φλαμανδικές πόλεις, με τη νέα τάξη των πλούσιων εμπόρων. Οι νέες μέθοδοι της καπιταλιστικής παραγωγής βρήκαν την έκφραση τους στην τέχνη. Ο Jan van Eyck, ένας από τους σημαντικούς καλλιτέχνες αυτής της σχολής, διοργάνωσε εργαστήρια με πολλούς μαθητευόμενους – όπως και τα πρώιμα εργοστάσια που έφεραν την επανάσταση στην παραγωγική διαδικασία. Ήταν, στην πραγματικότητα, εργοστάσια τέχνης. Ο ίδιος ο Van Eyck δεν ήταν μόνο καλλιτέχνης αλλά αλχημιστής, στον οποίο πιστώνεται η δημιουργία της ελαιογραφίας.

Περίπου από το 1420 μ.Χ. και μετά, τα πορτρέτα γίνονται πιο ρεαλιστικά. Τα πρόσωπα είναι αναγνωρίσιμα άτομα. Αυτή ήταν μια πραγματική επανάσταση στην τέχνη. Η νέα τέχνη πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία και τη Φλάνδρα – ειδικά στη Γάνδη και τη Μπριζ. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα πρωτόγονο για αυτούς τους πίνακες. Πρόκειται για εξαιρετικά εξελιγμένα, πολύπλοκα έργα, εμπνευσμένα από έντονη αίσθηση παρατήρησης και έντονο ρεαλισμό. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η επίδραση του φωτός και της σκιάς, τα οποία αναπαριστώνται με μεγάλη αντίθεση.

Το νέο ύφος της τέχνης περιλάμβανε επαναστατικές τεχνικές εξαιρετικής εκλέπτυνσης, οι οποίες επέτρεψαν στον καλλιτέχνη να απεικονίσει λεπτομέρειες που δεν υπήρξαν ποτέ πριν – το χρυσό νήμα σε ένα φόρεμα, οι πτυχές ενός μανδύα, η λάμψη των ηλιακών ακτίνων στην πανοπλία, ο αντικατοπτρισμός σε γυαλισμένο καθρέφτη, που δημιουργούν ειδικές τεχνικές δυσκολίες. Ο σύγχρονος Βρετανός ζωγράφος David Hockney πιστεύει ότι αυτοί οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τεχνικές που εξελίχθηκαν χάρη στις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις στην οπτική, όπως ο σκοτεινός θάλαμος και οι φακοί, προκειμένου να επιτευχθεί η σχεδόν φωτογραφική ποιότητα του ρεαλισμού τους. Μια συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γιορτινό πορτρέτο του van Eyck, με τον καθρέφτη και τον πολυέλαιο.

Ο νέος ρεαλισμός συνδέθηκε επίσης με ένα νέο πνεύμα εφευρέσεων, τη μελέτη της αναλογίας και της ανατομίας, την εφεύρεση νέων χρωμάτων και, πάνω απ’ όλα, την ανακάλυψη της προοπτικής. Η μαθηματική προοπτική του αναγεννησιακού τύπου ήταν άγνωστη στον Μεσαίωνα. Πριν από την Αναγέννηση, ο Θεός Πατέρας εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερος από τα ανθρώπινα μεγέθη, υπογραμμίζοντας έτσι την ανθρώπινη ασάφεια σε σχέση με τον Παντοδύναμο. Για άλλη μια φορά, ήταν η Αναγέννηση αυτή η υπέροχη αυγή του ανθρώπινου πνεύματος που έσπασε το καλούπι.

Μέχρι τότε, οι πόλεις παντού είχαν αποκτήσει σημαντικό βαθμό ανεξαρτησίας, αν και τυπικά παρέμειναν υπό την κυριαρχία της απόλυτης μοναρχίας. Πολύ πριν η μπουρζουαζία ζητήσει «φτηνή κυβέρνηση», είχε ζητήσει «φτηνή θρησκεία». Η σύγκρουση μεταξύ της εκκολαπτόμενης αστικής τάξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας – η κεντρική σύγκρουση σε όλη την περίοδο της γέννησης του καπιταλισμού – οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Εκκλησία παρείχε την κύρια ηθική και θρησκευτική στήριξη στην κατεστημένη φεουδαρχική τάξη.

Αυτή ήταν η περίοδος κατά την οποία η αστική τάξη έπαιζε προοδευτικό ρόλο, αγωνιζόταν να απελευθερωθεί από τα δεσμά της φεουδαρχίας που εμπόδισαν την ανάπτυξή της. Η ιδέα της ελευθερίας άρχισε να διαμορφώνεται στη φαντασία των ανδρών: πρώτον, η ελευθερία από τη νεκρή χείρα της θρησκείας και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που οδήγησε τελικά στον Λούθηρο και την Μεταρρύθμιση.

Ιταλία

Από τις αρχές του 1400, το νέο πνεύμα αναδεύεται στην Ευρώπη και η Ιταλία γίνεται το πραγματικό λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο μεγάλος πλούτος των πόλεων όπως η Φλωρεντία, η Γένοβα, το Μιλάνο και η Βενετία, με τις ισχυρές οικογένειές τους και τους ισχυρούς εμπόρους, δημιούργησαν τις αντικειμενικές συνθήκες για άνθηση της τέχνης που ήταν απαράμιλλη.

Σε αυτό το χωνευτήρι της πνευματικής ζωής, δημιουργούνταν νέες σχολές τέχνης, που συνδέονται με άντρες όπως ο Giotto di Bondone. Ο Botticelli, ο Fra Filippo Lippi, ο Piero della Francesca, ο Bellinis, ο Giorgione, ο Della Robbia. Στη συνέχεια έρχεται ένας γαλαξίας γιγάντων: Titian, Michelangelo, Raphael και, πάνω από όλα, ο Leonardo da Vinci. Αυτές οι εξελίξεις στην Ιταλία ήταν παράλληλες σε άλλα μέρη της Ευρώπης: οι Dürer και Holbein στη Γερμανία και ο Rubens και οι Brueghels στις Κάτω Χώρες.

Δάντης
 
Το νέο πνεύμα δεν εμφανίστηκε μόνο στις «οπτικές» τέχνες αλλά και τη λογοτεχνία. Η επανάσταση είναι προσωποποιημένη στην κολοσσιαία φιγούρα του Dante Alighieri (1265-1321), που μπορεί να θεωρηθεί ως ο τελευταίος συγγραφέας του Μεσαίωνα και ο πρώτος συγγραφέας της νέας εποχής. Ο Πετράρχης και ο Βοκάκιος ήταν, μαζί με τον Δάντη, οι μεγαλύτερες προσωπικότητες στη λογοτεχνία αυτής της περιόδου. Στο Δεκαήμερο του Βοκάκιου έχουμε τα ψήγματα του σύγχρονου μυθιστορήματος.

Νικολό Μακιαβέλι

Ο Μακιαβέλι (1469-1527) άνοιξε νέους δρόμους. Η σύγχρονη φήμη του σαν ενός ενθουσιώδη πολιτικού είναι εντελώς ανεπαρκής. Στην πραγματικότητα, ήταν ένας σπουδαίος αναγεννησιακός λόγιος και στοχαστής. Η ιστορία της Φλωρεντίας (που ο Μαρξ θαύμαζε πολύ) ήταν ένα πρώιμο αριστούργημα γραφής της ιστορίας. Περιγράφει με ακρίβεια τους βίαιους ταξικούς αγώνες που έπληξαν τις ιταλικές πόλεις-κράτη εκείνης της εποχής. Ο Μακιαβέλι ήταν ο πρώτος συγγραφέας που παρείχε μια επιστημονική ανάλυση του κράτους, μακριά από την ηθικολογία και τον ιδεαλισμό.

Η νέα τέχνη συνδέεται στενά με την άνοδο της μπουρζουαζίας. Και με την άνοδο της μπουρζουαζίας βλέπουμε την άνοδο του ατομικισμού στην τέχνη. Αυτή είναι η εποχή του ατομικισμού, η τολμηρή επιβεβαίωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι, επίσης, για αυτό ακριβώς το λόγο, η εποχή των ατομικών πορτρέτων. Τον Μεσαίωνα, κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός τόπου, αν όχι απόλυτα βλάσφημο. Το βλέμμα του ανθρώπου έπρεπε να κατευθυνθεί προς τα πάνω, στους ουρανούς και στη ζωή πέρα ​​από τον τάφο και όχι στην ματαιοδοξία αυτού του κόσμου.

Μέχρι τώρα, το σωστό θέμα της τέχνης ήταν ο Θεός, όχι ο άνθρωπος. Αλλά όπως ο Κοπέρνικος και ο Γαλιλαίος έκαναν τον κόσμο να περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, έτσι και η ανθρωπιστική αναγεννησιακή αντίληψη του κόσμου έκανε την τέχνη να περιστρέφεται γύρω από τα πραγματικά ανθρώπινα όντα. Ένα τέτοιο πράγμα θα ήταν αδιανόητο στη μεσαιωνική περίοδο. Για πρώτη φορά έχουμε τα πρόσωπα πραγματικών, αναγνωρίσιμων ανδρών και γυναικών. Εδώ είναι ένα νέο και επαναστατικό στοιχείο: ο ρεαλισμός και η ανθρώπινη οικειότητα. Το πνεύμα μιας νέας εποχής γεννήθηκε: της εποχής του ατόμου.

Δεν είναι τυχαίο που η Ιταλία διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Αναγέννησης. Η Ιταλία (μαζί με τις Κάτω Χώρες) ήταν η γενέτειρα του καπιταλισμού. Στις πόλεις της βόρειας και κεντρικής Ιταλίας, η εκκολαπτόμενη αστική τάξη είχε ήδη κάμψει τους μυς της και απέκτησε τη δική της φωνή, όλο και πιο δυναμική. Ισχυρές εμπορικές οικογένειες κυριάρχησαν στη ζωή της Φλωρεντίας, όπως περιγράφει ο Μακιαβέλι στην ιστορία της Φλωρεντίας.

Η Ιταλία, η χώρα στην οποία η αστική τάξη έβαλε για πρώτη φορά τη σφραγίδα της στην κοινωνία θέτοντας τη βάση για ένα νέο είδος πολιτισμού, κληροδότησε στην ανθρωπότητα έναν λαμπερό γαλαξία καλλιτεχνών και συγγραφέων. Οι πρώτες ανησυχίες του καπιταλισμού μπορούν να προβληθούν στην Ιταλία τον 13ο και 14ο αιώνα και συνοδεύτηκαν από την τεράστια έκρηξη της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Η άνοδος της ιταλικής αστικής τάξης εκφράστηκε σε σειρά ανεξάρτητων πόλεων-κρατών. Λόγω της απουσίας ισχυρής κεντρικής μοναρχίας, οι αστοί της Φλωρεντίας, του Μιλάνου, της Γένοβας και άλλων ευημερούντων πόλεων είχαν δημιουργήσει πόλεις-κράτη, που ισορροπούσαν μεταξύ του αυτοκράτορα και του Πάπα για να διατηρήσουν την αυτονομία τους. Αυτές οι πόλεις ήταν δημοκρατίες σε όλα εκτός από το όνομα, αν και ήταν τυπικά υπό την προστασία των μοναρχών.

Εντούτοις, υπήρξε ένα πρόβλημα που τελικά υπονόμευσε την ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ιταλία. Η έλλειψη εθνικής ενότητας και οι έντονες διαιρέσεις μεταξύ των πόλεων, ενθάρρυναν τη συνεχή ανάμειξη ξένων δυνάμεων. Ήδη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η ιταλική πολιτική χαρακτηριζόταν από τον αγώνα μεταξύ δύο αντίθετων φατριών, των Γουέλφων και των Γιβελίνων: οι πρώτοι υποστήριζαν τον παπισμό, οι δεύτεροι του Γερμανούς αυτοκράτορες.

Αυτό συνέβαλε στη χρόνια σύγκρουση στις πόλεις της βόρειας Ιταλίας, κατά τη διάρκεια του 13ου και του 14ου αιώνα. Ως αποτέλεσμα, η Ιταλία ήταν επί αιώνες ένα πεδίο μάχης στο οποίο οι γαλλικοί, γερμανικοί και ισπανικοί στρατοί διεξήγαγαν δολοφονικούς πολέμους για να αποκτήσουν τον έλεγχο του πλούτου της χώρας. Οι διαιρέσεις κατέστησαν αδύνατη την ανάπτυξη της Ιταλίας σε ενιαίο έθνος. Έτσι, όλη η δυναμική της πρώιμης καπιταλιστικής ανάπτυξης χάθηκε από τις συγκρούσεις και τους πολέμους.

Leonardo da Vinci

Ο Leonardo ήταν ο κατεξοχήν αναγεννησιακός άνθρωπος. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ο Leonardo έσυρε τη ζωγραφική από το Μεσαίωνα και πραγματοποίησε μια πραγματική καλλιτεχνική επανάσταση. Μπορούμε, ήδη, να διακρίνουμε το σκοτεινό περίγραμμα αυτής της επανάστασης στους πίνακες του Giotto, εκατό χρόνια πριν. Εδώ τα πρόσωπα είναι πιο ανθρώπινα. Όπως ο Leonardo, ο Giotto δεν περιορίστηκε στη ζωγραφική, αλλά σχεδίασε και οχυρώσεις για τη Φλωρεντία του 14ου αιώνα. Αλλά το μέλλον είναι παρόν εδώ μόνο σαν έμβρυο. Με το Leonardo προχωρά στην πληρέστερη ανάπτυξή του.

Όπως είδαμε στο παραπάνω απόσπασμα, ο Ένγκελς έδωσε ένα θερμό φόρο τιμής στον άνθρωπο ο οποίος, πάνω από όλα, ενσωμάτωσε το ανήσυχο πνεύμα της εποχής στην οποία ζούσε. Και ίσως να είναι ο Leonardo, ο άνθρωπος που σκέφτονταν ο Ένγκελς όταν έγραψε:

«Οι ήρωες εκείνου του καιρού δεν είχαν γίνει δούλοι του καταμερισμού της εργασίας, που τόσο συχνά αισθανόμαστε τους περιορισμούς που επιβάλλει στους διαδόχους τους και τη στενότητα αντιλήψεων που γεννάει. Αλλά αυτό που προπαντός τους ξεχωρίζει, είναι ότι σχεδόν χωρίς εξαίρεση όλοι τους ζουν και δρουν μέσα στα κινήματα του καιρού τους, στον πρακτικό αγώνα. Συμμετέχουν, μπαίνουν στη μάχη, τούτος με το λόγο και την πέννα, εκείνος με το σπαθί, συχνά και με τα δυο. Από αυτό προέρχεται η πληρότητα και η δύναμη του χαρακτήρα, που τους κάνει ακέραιους ανθρώπους. Οι σοφοί του σπουδαστηρίου είναι η εξαίρεση: ήταν είτε άνθρωποι δεύτερης ή τρίτης τάξης, είτε συνετοί στενοκέφαλοι (φιλισταίοι) που δεν ήθελαν να κάψουν τα δάκτυλα τους» (Ενγκελς, Η Διαλεκτική της Φύσης).

Την εποχή εκείνη, η έρευνα της φύσης αναπτυσσόταν Το οργανωμένο μυαλό του στράφηκε προς μια κατεύθυνση και θέλησε να λύσει προβλήματα, μια τάση που αντικατοπτρίζει ολόκληρο το πνεύμα της εποχής του. Αλλά την ίδια στιγμή που έλυνε ένα πρόβλημα, στρεφόταν σε άλλο. Για το λόγο αυτό άφηνε, συχνά, έργα του χωρίς να τα ολοκληρώσει. Πήρε τέσσερα χρόνια για να τελειώσει τη Mona Lisa. Σε άλλες περιπτώσεις, άφησε απλώς έργα ζωγραφικής για τους μαθητευόμενούς του να τα τελειώσουν.

Ήταν αρχιτέκτονας και μηχανικός που σχεδίαζε σήραγγες στα βουνά και συνδέσεις ποταμών μέσω καναλιών.Προέβλεψε τη θεωρία του Κοπέρνικου για την κίνηση της γης και την ταξινόμηση του Λαμάρκ των ζώων σε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα. Ανακάλυψε νόμους της οπτικής, της θερμότητας και του φωτός. Είχε εμμονή με την πτήση των πουλιών και πέρασε πολύ καιρό μελετώντας τη δυνατότητα κατασκευής μιας ιπτάμενης μηχανής.

Μεταξύ των πολυάριθμων σχεδίων του βρίσκουμε ένα που «προβλέπει» το πως μπορεί να λειτουργήσει ένα ελικόπτερο. Σχεδίασε επίσης ένα άρμα μάχης και ένα αλεξίπτωτο, αρκετούς αιώνες πριν αυτά τα πράγματα βρεθούν σε κεντρική χρήση στα πεδία μάχης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, ανάπτυξε μια διαλεκτική φιλοσοφία, στην οποία όπως ο ίδιος έλεγε βρίσκεται η ενέργεια της ζωής, και αυτή συνοψίζει επαρκώς το εσωτερικό νόημα της δικής του ζωής, κατά τη διάρκεια της οποίας πέτυχε πολύ περισσότερα απ’ ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια κάμποσων κανονικών ζωών.

Άλαν Γουντς

μετάφραση: Κώστας Θεριανός

αναδημοσίευση από marxismos.com (Κομμουνιστική Τάση - Επανάσταση)