Ανακοίνωση για την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να επέμβει με αστυνομικές δυνάμεις στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, καθώς και το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τις δυνάμεις καταστολής στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την κατάληψη.

Η κυβέρνηση γενικά και ο Υπουργός Πανούσης ειδικά, είναι υπόλογοι για την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τις αναίτιες συλλήψεις, τις προσαγωγές και τους ξυλοδαρμούς υποστηρικτών της κατάληψης ή ακόμα και περαστικών. Δυστυχώς οι δυνάμεις καταστολής δεν έδρασαν "αυτόνομα" για να "υπονομεύσουν" την κυβέρνηση, αλλά κάτω από τις εντολές της.

Το επιχείρημα πως "η κατάληψη ήταν αναίτια αφού η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που ικανοποιεί τα αιτήματά της" εκφράζει την λανθασμένη άποψη πως οι κινητοποιήσεις και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης είναι εξ ορισμού αντιπαραθετικά μεταξύ τους - και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αστυνομική επέμβαση. Η κριτική που πρέπει να γίνει στους αναρχικούς που προχώρησαν στην κατάληψη της Πρυτανείας δεν μπορεί να αφορά την ίδια την κινητοποίησή τους, αλλά το ότι δεν συνέδεσαν το αγώνα για τα δίκαια αιτήματα των απεργών πείνας - τα οποία αποτελούν πάγιες θέσεις της Αριστεράς και μόνο μερικώς ικανοποιούνται από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σε σημείο μάλιστα που για να γίνει πιο ολοκληρωμένο κατέθεσαν τροπολογίες οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - με το πραγματικό κίνημα των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Η αποπομπή του προκλητικού Υπουργού Πανούση από την κυβέρνηση και η άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, αποτελούν επιτακτική αναγκαιότητα. Δεδομένης όμως της "σύμπνοιας" της μεταξύ αυτού και της υπόλοιπης κυβέρνησης, αποτελεί επίσης επιτακτική αναγκαιότητα, η εγκατάλειψη από την κυβέρνηση της σημερινής πολιτικής της για τα ένοπλα σώματα ασφαλείας και η εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:
  • Κατάργηση όλων των ειδικών δυνάμεων καταστολής και αστυνόμευσης των αγώνων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.
  • Απαγόρευση παρουσίας των σωμάτων ασφαλείας στους χώρους στους οποίους διεξάγεται πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα και επέκταση του ασύλου σε όλους τους εκπαιδευτικούς και εργασιακούς χώρους.
  • Κατάργηση κάθε αυτοδιοίκητου των σωμάτων ασφαλείας. Υπαγωγή τους στον έλεγχο των μαζικών οργανώσεων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας και μετατροπή τους σε πολιτοφυλακές, με εκ περιτροπής συμμετοχή σε αυτές μελών των μαζικών εργατικών οργανώσεων και της νεολαίας. Καθορισμός του προγράμματος εκπαίδευσής τους από τις μαζικές οργανώσεις.
  • Αμοιβή όλων των αξιωματούχων με το μισθό ενός ειδικευμένου εργάτη.