Ο αγώνας των φοιτητών στο ΕΚΠΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας) με τις εικόνες των ΜΑΤ να περιφρουρούν το κτίριο ενός πανεπιστημιακού χώρου, αντανακλούν γλαφυρά την αντιδραστικότητα της συγκυβέρνησης και του ίδιου του αστικού κράτους. Ο νέος πρύτανης Φορτσάκης, έδειξε από την αρχή της θητείας του ποια ταξικά και πολιτικά συμφέροντα υπηρετεί. Οι κυνικές δηλώσεις του ενάντια στους «αιώνιους» φοιτητές για τις κινητοποιήσεις ενάντια στα προβλήματα που προκύπτουν από την υπο-χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, προκαλούν την οργή των φοιτητών και των εργαζόμενων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
 
Από το καλοκαίρι, η κυβέρνηση διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων στο ΕΚΠΑ. Το μέτρο των διαγραφών φοιτητών και η κατάρτιση των οργανισμών των Πανεπιστημίων άνοιξαν την πόρτα των ιδρυμάτων στους καπιταλιστές και τα συμφέροντά τους. Η νέα πρυτανική διοίκηση εδώ και δύο μήνες απέφευγε να καλέσει συνεδρίαση Συγκλήτου, στην πραγματικότητα «αδειάζοντας» φοιτητές και εργαζόμενους. Τα σχέδια κυβέρνησης - πρύτανη προβλέπουν την είσοδο ιδιωτικών εταιριών φύλαξης («σεκιούριτι»), ιδιωτικών συνεργειών καθαρισμού και γενικότερα την αποσάθρωση των δημόσιων υπηρεσιών σίτισης, στέγασης και φοιτητικής μέριμνας. Με τη βαθειά κρίση του ελληνικού καπιταλισμού να εξακολουθεί να πιέζει την ελληνική άρχουσα τάξη και την κυβέρνησή της, οι κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος βρίσκονται «στο απόσπασμα». Τα τελευταία χρόνια οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την παιδεία έφθασαν το 60%.

Στις 13/10 οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το κτίριο του ΕΚΠΑ για μια βδομάδα και ο περιβάλλων χώρος να τεθεί υπό την εποπτεία των ΜΑΤ, εξαιτίας της κινητοποίησης των Φοιτητικών Συλλόγων Νομικής και Φιλοσοφικής ενάντια στις διαγραφές των φοιτητών και στα ζητήματα της μέριμνας. Η σκληρή στάση των νέων πρυτανικών αρχών θέλει να δείξει από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς ότι το αφεντικό στο Πανεπιστήμιο δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές, αλλά η πρυτανεία και τα καπιταλιστικά συμφέροντα που εκπροσωπεί. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να τσακίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών που κατακτήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και να καταπατήσει προκλητικά το άσυλο του Πανεπιστημίου.


«Σπίθα» για φοιτητική αφύπνιση

Η νέα πρυτανική αρχή με αυτή την κίνηση, προσπαθεί να περάσει με μια ακραία επιθετικότητα τη γραμμή του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Η επίθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το φοιτητικό κίνημα βγαίνει από μια κατάσταση λήθαργου. Με αυτή όμως την επιθετική στάση που εκφράζει τις μόνες εφαρμόσιμες πολιτικές σε μια φάση του καπιταλισμού όπως η σημερινή, υπάρχει η δυνατότητα το φοιτητικό κίνημα να αφυπνιστεί και να μαζικοποιηθεί γρήγορα. Η προηγούμενη περίοδος που χαρακτηριζόταν από αναιμικές και αποσπασματικές κινητοποιήσεις φοιτητών, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σ’ ένα χείμαρρο, που θα πνίξει τον πρύτανη και την κυβέρνηση. Ήδη οι φοιτητές έχουν προβεί μαζί με τους εργαζόμενους στη διοίκηση σε κατάληψη της πρυτανείας. Μια σειρά συλλόγων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις από κοινού με τους συλλόγους διοικητικών υπαλλήλων, κάτι που δείχνει την πηγαία αλληλεγγύη φοιτητών - εργαζόμενων και τη διάσταση που αρχίζει να παίρνει ο αγώνας.

Ο συντονισμός φοιτητών και εργαζόμενων στη διοίκηση των πανεπιστημίων είναι σημαντικό βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα. Οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους δεν πρέπει να μείνουν αμέτοχοι, αλλά να πιέσουν τις κεντρικές συνδικαλιστικές ηγεσίες στην κατεύθυνση σύνδεσης με τους αγωνιζόμενους φοιτητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Κοινές ενωτικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει άμεσα και απαραίτητα να λάβουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚE και οι υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς. 
 
  • Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις και συντονισμός φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων
  • Καμία διαγραφή φοιτητή
  • Να παραιτηθεί εδώ και τώρα ο πρύτανης Φορτσάκης
  • Συντονισμένη πίεση στις ηγεσίες των μαζικών πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την προετοιμασία και διεξαγωγή μιας γενικής πολιτικής απεργίας με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση