Για τον τερματισμό της λιτότητας χρειάζεται ρήξη με τον καπιταλισμό!

Η απόπειρα της νέας κυβέρνησης να βάλει τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της κρίσης αποδεχόμενη παράλληλα τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος, την έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο. Η προσπάθειά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει τη συναίνεση των δανειστών και της ελληνικής άρχουσας τάξης στην εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματός της, δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα δείχνει να βαδίζει το δρόμο προς την υπογραφή ενός νέου μνημονίου!

Την ίδια στιγμή, οι βασικοί υποστηρικτές της «ρήξης» με τους δανειστές μέσα στην Αριστερά, δεν προβάλλουν μια πρόταση μετάβασης στον σοσιαλισμό και συνολικής κοινωνικής αλλαγής, αλλά την απλή επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Το αποτέλεσμα είναι, πέρα από ένα τμήμα της κοινωνίας που αισθάνεται ότι δεν έχει απολύτως τίποτα να χάσει, τα ευρύτερα στρώματα του εργαζόμενου πληθυσμού να αισθάνονται ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας, ακόμα και ταπεινωτικής, με τους δανειστές, είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν οι καταστροφικές για το βιοτικό επίπεδο συνέπειες της χρεοκοπίας και της επιστροφής σε ένα ακραία υποτιμημένο και ευάλωτο στις πληθωριστικές τάσεις εθνικό νόμισμα.

Είναι αλήθεια ότι η παραμονή στην ευρωζώνη και την ΕΕ, η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα άλλο από συνέχιση της ακραίας λιτότητας. Η ηγεσία της Αριστεράς οφείλει όμως να υποστηρίξει ότι η εναλλακτική λύση δεν μπορεί να είναι η απλή επιστροφή στο εθνικό νόμισμα μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού της βαθιάς κρίσης, κάτι που αποτελεί απλά συνέχιση της λιτότητας από άλλο δρόμο. Πρέπει να «αρπάξει την ευκαιρία» της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού για να εξηγήσει τις δομικές αντιφάσεις αυτού του ιστορικά ξεπερασμένου κοινωνικού συστήματος και να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα της ανατροπής του.

Η υπεράσπιση της ανάγκης να κινητοποιηθούν επαναστατικά οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για την υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικοποίησης των τραπεζών και των βασικών τομέων της οικονομίας, ώστε αυτή να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τα υπερκέρδη μιας μικρής χούφτας καπιταλιστών, μπορεί να αποτελέσει πηγή αγωνιστικής έμπνευσης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τα δε αποτελέσματα της εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος θα αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για να ακολουθηθεί από τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου, βάζοντας έτσι ένα τέλος στον κίνδυνο της εθνικής απομόνωσης μέσα σε ένα εχθρικό, καπιταλιστικό διεθνές περιβάλλον. Η καμπάνια «Νεολαία ενάντια στον Καπιταλισμό» έχει ξεκινήσει με σκοπό ακριβώς να αναδειχθεί ως θεμελιώδες στοιχείο των αγώνων της νεολαίας, η αναγκαιότητα μιας τέτοιας επαναστατικής ρήξης! 

Συμμετέχετε στην Καμπάνια "Νεολαία ενάντια στον Καπιταλισμό"!