Πολυτεχνείο 2015: Η νεολαία να μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στη λιτότητα!

Πριν καν κλείσει μήνας από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, πριν από τις οποίες η ηγετική κλίκα του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν μια «ήπια» εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, έχουν έρθει ορμητικά στο προσκήνιο σκληρά μέτρα λιτότητας όπως οι περικοπές στην εκπαίδευση, οι κατασχέσεις σπιτιών, η βαριά φορολογία των εργαζομένων, οι μειώσεις συντάξεων, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κα. Πριν καν μάλιστα την εφαρμογή οποιουδήποτε τέτοιου μέτρου, εξαιτίας και μόνο της άτυπης στάσης πληρωμών στην οποία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση από την περασμένη άνοιξη, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για την στοιχειώδη λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημίων και ολόκληρων δήμων.

Από κάθε άκρη της Ελλάδας εμφανίζονται καταγγελίες για σχολεία χωρίς δασκάλους, βιβλία, θέρμανση, ακόμα και κιμωλίες. Το Υπουργείο Παιδείας ομολογεί πως αναμένει να μην καλυφθούν 2.000 κενές θέσεις καθηγητών και προκλητικά δηλώνει πως αυτή η κατάσταση είναι «διαχειρίσιμη», την στιγμή που οι εκπαιδευτικοί μιλούν για ψευδή στοιχεία καθώς ο πραγματικός αριθμός των κενών είναι μεγαλύτερος από 3.000. Στα πανεπιστήμια έχει εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς μόνιμης υπολειτουργίας και από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά απειλούνται με κατάρρευση, εξαιτίας της μείωσης κατά 20% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης (η οποία είχε ήδη μειωθεί κατά 20% και 30% τις τελευταίες χρονιές). Συγκεκριμένα, ήδη οι διοικήσεις των πανεπιστημίων μιλούν για αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών όπως η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση και η καθαριότητα.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα λιτότητας της νέας κυβέρνησης, παρά τα προεκλογικά ψέματα, δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό που απαιτεί όλα τα τελευταία χρόνια η τρόικα από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει μέτρα συρρίκνωσης του κράτους με κλεισίματα, συγχωνεύσεις και ξεπούλημα νοσοκομείων, δήμων, πανεπιστημίων και σχολείων και με μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, μέτρα διάλυσης των δομών πρόνοιας, ασφάλισης και εκπαίδευσης και μέτρα εισαγωγής ενός εργασιακού μεσαίωνα με ακόμα χαμηλότερους μισθούς, ομαδικές απολύσεις, απαγόρευσης των απεργιών κλπ.

Οι νέοι πρέπει να αγωνιστούμε οργανωμένα και ενωτικά ενάντια στην λιτότητα, επιδιώκοντας τη σύνδεση με το εργατικό κίνημα και βγάζοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εμπειρία των τελευταίων μηνών, που ανέδειξε την πολιτική χρεοκοπία των ρεφορμιστικών ιδεών. Ένας νέος γύρος αγώνων θα ξεσπάσει αργά ή γρήγορα, καθώς θα διαλύονται οι αυταπάτες για μια «ήπια» εφαρμογή του νέου μνημονίου.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι οφείλουμε να μην παραιτηθούμε από την στοιχειώδη απαίτηση για αξιοπρεπή ζωή. Τα μέτρα σκληρής λιτότητας, η μαζική ανεργία και η ζωή στα όρια της επιβίωσης αποτελούν «μονόδρομο» για τους καπιταλιστές και την υποταγμένη σε αυτούς κυβέρνηση, στα πλαίσια του δικού τους συστήματος. Ο δικός μας μονόδρομος είναι ο αγώνας για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και για μια κοινωνικοποιημένη, δημοκρατικά σχεδιασμένη οικονομία που θα βρίσκεται στα χέρια των εργαζόμενων και των νέων και θα λειτουργεί με κριτήριο τις ανάγκες τους!

Νεολαία ενάντια στον καπιταλισμό!