Μαζικές μαθητικές πορείες σε όλη τη χώρα!

Μαζική ήταν η σημερινή πορεία χιλιάδων μαθητών στο κέντρο της Αθήνας, από δεκάδες σχολεία, πολλά από τα οποία είναι ήδη υπό κατάληψη. Το κλίμα ήταν μαχητικό και πολλά και δυναμικά τα συνθήματα, ενάντια στις ελλείψεις και την υπολειτουργία των σχολείων, καθώς και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Στην διαδήλωση συμμετείχαν και έδωσαν υποστήριξη οι εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς, τονίζοντας ότι βρίσκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών. 


Πριν την πορεία είχε πραγματοποιηθεί συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων στα Προπύλαια, όπου ήδη κατέφθαναν οι πρώτοι μαθητές από τα σχολεία της πόλης. Στην διάρκεια της διαδήλωσης έγιναν μικρά επεισόδια που αποδοκιμάστηκαν από τον κύριο όγκο των μαθητών που διαδήλωναν, αλλά η κυβέρνηση και η αστυνομία επέλεξαν για άλλη μια φορά να τα χρησιμοποιήσουν ως αφορμή για να καταστείλουν μαθητές με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης!

Ο ξεσηκωμός των μαθητών υπήρξε πανελλαδικός, με μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Τώρα χρειάζεται συντονισμός του αγώνα και κλιμάκωση του κινήματος καταλήψεων, αλλά και σύνδεση με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και το εργατικό κίνημα. Μαζί μπορούμε να νικήσουμε, εμποδίζοντας την κυβέρνηση, τους δανειστές και τους έλληνες καπιταλιστές να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες μας!

Ακολουθεί η διακήρυξη της Νεολαίας ενάντια στον καπιταλισμό, που μοιράστηκε στη σημερινή πορεία της Αθήνας:

Διακήρυξη της πρωτοβουλίας
«Νεολαία ενάντια στον καπιταλισμό» για τους μαθητές

Εμείς οι νέοι και οι νέες της εποχής των βάρβαρων Μνημονίων, της υποβαθμισμένης Παιδείας και του βέβαιου μέλλοντος της ανεργίας ή της υπερεκμετάλλευσης, δεν μένουμε «με σταυρωμένα χέρια» μπροστά στη διαρκή απόπειρα καταστροφής της ζωής μας.

Κατανοούμε ότι η «ρίζα του κακού» δεν είναι απλά η απουσία ηθικής από τους κυβερνώντες ή η απληστία ορισμένων εκμεταλλευτών, αλλά το ίδιο το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και η εξουσία που το υπηρετεί. Το καπιταλιστικό σύστημα πρέπει να ανατραπεί με μαζικό, συνειδητό αγώνα. 

Για να έχει αποτέλεσμα αυτός ο αγώνας πρέπει να τον διεξάγουμε οργανωμένα και σε στενή σύνδεση με τους εργαζόμενους, σαν πρωτοπόρο του τμήμα. 

Για όσους από μας είναι μαθητές, οι διεκδικήσεις σε αυτό των αγώνα ταυτίζονται με την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών και δικαιωμάτων μας:

  • Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κατάργηση κάθε ιδιωτικής εκπαίδευσης, που διαχωρίζει τους μαθητές σε πλούσιους και φτωχούς.
  • Επαρκείς δαπάνες για τη λειτουργία όλων των σχολείων με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, τη δημιουργία νέων σχολείων για την κάλυψη των αναγκών και την πρόσληψη καθηγητών.
  • Πρόγραμμα μαθημάτων που θα εγκρίνεται από τις μαζικές οργανώσεις του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, στη βάση γνωμοδότησης επιστημονικών ενώσεων. Κατάργηση της θρησκευτικής κατήχησης, μαθήματα σεξουαλικής αγωγής, συστηματικές ψυχαγωγικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, σίτιση για τους φτωχούς μαθητές. Κατάργηση του ατομοκεντρικού και εξετασιοκεντρικού συστήματος αξιολόγησης, με έμφαση στις συλλογικές εργασίες.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.
  • Εξασφαλισμένη θέση εργασίας με πλήρη δικαιώματα και ανθρώπινες αμοιβές για όλους τους απόφοιτους σχολείων και σχολών.

  • Αυτές οι ζωτικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς την ανατροπή του καπιταλισμού. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο σκοπός απαιτείται η συνειδητή και οργανωμένη πάλη των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζόμενων και ανέργων για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών, για την δημοκρατική εξουσία της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και για μια κοινωνικοποιημένη, δημοκρατικά σχεδιασμένη οικονομία που θα βρίσκεται στα χέρια των εργαζόμενων και των νέων και θα λειτουργεί με κριτήριο τις ανάγκες τους!

    Αν συμφωνείς με αυτές τις ιδέες, πάλεψε να γίνουν πραγματικότητα!

    Υπόγραψε τη διακήρυξη - Δήλωσε συμμετοχή στη Νεολαία ενάντια στον καπιταλισμό!

    facebook.com/youthagainstcap
    marxistudents@gmail.com
    6948091785, 6909693855